De eerste vier weken vanaf de geboorte is altijd een hele bijzondere en mooie tijd. De moeder is erg zorgzaam en de pups drinken en slapen veel. Kortom ze hebben veel rust in een betrouwbare omgeving nodig, zowel moeder als de pups. We doen er alles aan om de pups met de beste socialisatiebasis te laten verhuizen naar een nieuw gezin zodat de pup snel kan wennen aan de nieuwe baas(jes).

Wij proberen alleen een nestje te plannen wanneer wij er zeker van zijn dat wij ze alle aandacht kunnen geven zodat de pups en de moederhond niks tekort zullen komen. 

 

 

 

 

Chippen en de algemene controle wordt door de buitendienstmedewerker uitgevoerd van Raad van Beheer. Al onze pups worden gechipt, elke pup krijgt dus een chip met een nummer wat gekoppeld is aan de Stamboom die door Raad van Beheer naar ons wordt opgestuurd. Tevens krijgt elke pup een DNA bewijs om aan te kunnen tonen dat de pup van de betreffende ouders is. Bij de dierenarts krijgt elke pup een Paspoort met daarop zijn/haar chipnummer op de gesealde pagina.

 

Wanneer de pups twee weken oud zijn worden ze voor het eerst ontwormd dit wordt herhaald op de vierde zesde en achtste week. Daarna op de de leeftijd van drie, vier en vijf maand. Vervolgens is de ontworming twee tot vier keer per jaar.

 

De eerste inenting wordt bij onze dierenarts Tusken Dike en Feanen gedaan. Hier wordt op een leuke manier professioneel met de pups omgegaan. Er wordt een vakkundige check gedaan naar de gezondheid van de pups. Wanneer de pups zes weken oud zijn krijgen ze de eerste inenting voor de Hondenziekte en Parvo. De pups krijgen na de gezondheidscheck een eigen Paspoort die gekoppeld is aan zijn Stamboom van Raad van Beheer. Met negen weken wordt de inenting herhaalt (incl. Leptospirose, Leverziekte en Para Influenza). Dezelfde inenting zal gegeven worden wanneer de pup 12 weken is en wanneer de pup één jaar is. Op de leeftijd van twee jaar wordt alleen de Leptospirose en de Para Influenza gegeven. Wanneer de hond drie jaar is wordt weer de complete enting (Cocktail) gegeven etc.

 

 

 

Kennismaken, toewijzen, uitkiezen

​Wanneer de pups de vier/vijf weken gepasseerd zijn gaan we iedereen uitnodigen om kennis te komen maken met de pups/moeder en ons. 

Áls het van beide kanten goed voelt mag er een "gezamenlijke" keuze worden gemaakt uit de op dat moment beschikbare pups. Wij kunnen van tevoren niet zeggen uit hoeveel pups er een keuze gemaakt kan worden. Uit ervaring  weet ik dat de laatste pup zeker niet de minste is. Met acht weken gaan de pups naar de nieuwe baasjes, tot die tijd kan er van beide kanten de keuze gemaakt worden om niet overgaan tot de koop. 

 

 

In het nieuwe gezin

De pup zal dit allemaal erg interessant en spannend vinden. Wél is het belangrijk dat de pup nog veel slaap en rust nodig heeft en is het fijn om een eigen rustig plekje te hebben met het geurdoekje die de pup mee heeft gekregen uit het nest. Bijvoorbeeld lekker in een bench op een rustig plekje in de woonkamer/keuken, een tip is om de eerste weken een kleedje over de bench te leggen zodat het vertrouwd voelt en de pup weinig prikkels meekrijgt van buiten de bench wanneer het iets drukker is. Op deze manier creëer je een veilige plek waar de pup zich lekker terug kan trekken. De pups hebben de neiging om overal achteraan te lopen en te spelen maar omdat ze nog zoveel slaap nodig hebben en dit niet altijd nemen is het fijn om die slaap en rust wel te kunnen bieden aan de pup.